По време на среща на Атлантическия съвет по-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс

...
По време на среща на Атлантическия съвет по-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс
Коментари Харесай

Столтенберг за Русия и Китай: НАТО е основата за мир и стабилност в нашата част на света

По време на среща на Атлантическия съвет по-рано през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че е угрижен, че Русия и Китай " се сближават от ден на ден и повече " и че нито една от двете " не споделят нашите полезности ".

Русия и Китай стават все по-близки и по-близки, те упражняват дружно, работят дружно, стоят дружно, да вземем за пример в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това са два властнически режима, които не споделят нашите полезности, когато става въпрос за демокрация, господство на закона, учреден на правила интернационален ред. Разбира се, това способства за безпокойството.

Нашата цел е да предадем ясно обръщение на Русия и тъкмо това вършим, че ако те употребяват военна мощ против Украйна, това ще има тежки последствия.

Съюзниците от НАТО са подготвени да наложат тежки стопански наказания - политически, финансови. НАТО оказва поддръжка на Украйна. Ние помагаме на Украйна да модернизира институциите за защита и сигурност, а съдружниците от НАТО осигуряват обучение за това съоръжение. Така че Украйна може също да навреди на Русия, в случай че те още веднъж нахлуят в Украйна.

Най-важното за съдружниците в НАТО, е, че, несъмнено, ние също сме готови да засилим, както в действителност вършим в този момент, нашето военно наличие в източната част на алианса, с цел да предотвратим всевъзможни недоразумения или място за неверни калкулации за способността и готовността на НАТО да пази и да пази всички съдружници.

Така че вършим три неща. Ние изпращаме обръщение за наказания - висока цена, която би трябвало да се заплати - ние поддържаме Украйна и несъмнено, също по този начин предаваме безспорна и непоколебима ангажираност към всички съдружници в НАТО.

Това, което видяхме, е непрестанно струпване на военни сили от Русия и несъмнено, това е нещо, което следим доста деликатно. Те разполагат повече войски, повече тежко съоръжение, а в този момент също и хиляди бойци в Беларус, самолети, хеликоптери и усъвършенствани оръжейни системи - С-400 и други оръжейни системи - в Беларус. Така че военното струпване продължава.

В същото време Русия имаше предпочитание да се срещне с нас - Съединените щати и съдружниците от НАТО - преди няколко седмици и това е добър знак, че седнахме в една и съща стая и с часове преглеждахме обстановката в и към Украйна и последствията за сигурността за всички нас и за Европа, само че също и че сега предадохме нашите писмени оферти, имаме вяра, че е допустимо да се откри общ език по всичко - от контрола на въоръженията до прозрачността на военните действия до повече линии на връзка сред съдружниците в НАТО и Русия.

И сега Русия би трябвало да оцени тези оферти и ние сме подготвени да седнем и по-късно - да седнем с тях, когато те са подготвени да продължат напъните за намиране на дипломатическо политическо решение.

Е, няма сигурност за съветските планове и може би те не са взели дефинитивно решение. От страна на НАТО ние сме подготвени да участваме в политически разговор, само че също по този начин сме готови да отговорим, в случай че Русия избере въоръжен спор, борба. Така че сме подготвени и за двата разновидността. Работим интензивно за най-хубавото спокойно политическо решение, само че сме готови и за най-лошото: Русия още веднъж употребява мощ против съседа Украйна.

Силите за реагиране на НАТО са единствено един от детайлите в това, което вършим, с цел да осигурим надеждно въздържане и защита на всички съдружници в НАТО и изключително на тези съдружници в източната част на алианса. Вече, откакто Русия употребява мощ против Украйна през 2014 година, за първи път в нашата история разположихме бойни групи, бойни групи на НАТО, в източната част на алианса в балтийските страни и Полша. Имаме еър полисинг, както в Черноморския район, по този начин и в Балтийския район. Имаме по-морско наличие и през последните седмици в действителност увеличихме броя на самолетите и корабите в тези разнообразни задачи. След това имаме Силите за реагиране на НАТО. Общата бройка на войските е към четиридесет хиляди, само че водещият детайл на Силите за реагиране на НАТО е пет хиляди.

Ние ще вземем нашите решения, когато забележим нужда от в допълнение увеличение на наличието на изток, или посредством разполагане на всички или детайли от Силите за реагиране на НАТО, според от обстановката, и/или също по този начин - ние също обмисляме да разположим или да има бойни групи, освен в балтийските страни и в Полша, както имаме в този момент, само че също по този начин и Франция, Обединеното кралство и други съдружници също демонстрираха предпочитание да имат сходни бойни групи в Черноморския регион под командването на НАТО като част от наличието на НАТО.

За първи път от десетилетия имаме американски самолетоносач под командването на НАТО и разполагаме с повече военноморски и въздушни средства в района, в случай че е належащо.

Франция е доста предан съдружник в НАТО. Франция има висок клас благоприятни условия. Франция също по този начин показва в продължение на доста години способността да разполага и сили, в случай че е належащо, и да взе участие в сложни спорове и да се оправя с доста предизвикателни обстановки. Така че аз съм безусловно убеден, че Франция, само че и другите съдружници в водещите детайли, които назоваваме VJTF, водещите детайли на Силите за реагиране на НАТО, ще бъдат подготвени за разполагане, в случай че е належащо.

Но в същото време следваме дипломатическата линия, тъй като най-хубавото решение ще бъде да предотвратим всяка интервенция в Украйна - и по тази причина изпращаме мощните послания за тежките последствия, които са висока цена за Русия, само че също по този начин фактът, че в този момент сме очевидци на засилена поддръжка за Украйна.

Ние никога няма да дадем на нито един евентуален съперник - привилегията да определим тъкмо прага, на това, което ще създадем, постоянно ще сме сигурни, че разполагаме с нужните сили на точното място в точното време, с цел да защитим всички съдружници и вършим това повече от седемдесет години. И успехът на НАТО, най-силният съюз в историята, е, че като застанем заедно на правилото, че офанзива против един съдружник ще провокира отговор от целия алианс - един за всички, всички за един - ние успяхме да запазим мира. И съм безусловно сигурен, че ще можем да създадем това и в бъдеще със Силите за реагиране на НАТО, само че също и със силите, които към този момент имаме в източната част на алианса, увеличено военноморско и въздушно наличие, както и, несъмнено, фактът, че Съединените щати през последните месеци и години усилиха военното си наличие в Европа, което прибавя към общата мощ на НАТО в Европа.

НАТО към този момент е в района. Вече имаме активи, както на място в Черноморския район, по този начин и в Балтийския район. Имаме въздушни и морски благоприятни условия там с непрекъснати военноморски сили на НАТО, които в този момент в действителност са получили повече кораби от Испания, от Дания; самолети от Холандия, също от Дания и други страни. Значи НАТО към този момент е там.

Разполагаме с хибридните сили, които могат да бъдат разгърнати в границите на дни. Всъщност повишихме равнищата на подготвеност на силите за реагиране на НАТО, водещите детайли. Направихме това преди няколко седмици, тъй че те са подготвени да се разположат бързо. И на всичкото от горната страна имаме национални качества освен от Съединените щати, само че и от други съдружници.

Ние координираме тясно какво да вършим като НАТО и какво вършат обособените съдружници от НАТО заедно с всички съдружници от НАТО. И най-важното е, че съвкупността от това обезпечава нужното въздържане и отбрана. Разбира се, непрестанно ще преценяме нуждата от поправяне на наличието си и в Черноморския район. 

Мисля, че би трябвало да разберем, че тези войски, които разполагаме в Румъния — а ние към този момент имаме войски в Румъния, в Черноморския район, в Балтийския район — те са там, с цел да пазят съдружниците от НАТО. И това е безспорна стопроцентова гаранция от всички съдружници, в това число, несъмнено, Германия и Франция.

Германия в действителност управлява всички бойни групи в Балтийския район, бойната група, която имаме в Литва. Така че няма метод Германия да не бъде част от това, тъй като те към този момент са там. И Франция също е част от нашето разполагане в източната част на алианса. Франция в този момент обмисля да добави още войски. Става дума за отбрана на съдружниците от НАТО. И член 5, задължението да пазиме всички съдружници, който е заложен в нашия организационен контракт като нещо, с което всички сме се заели повече от седемдесет години.

След това има различен въпрос, който също е значим, само че е различен въпрос. Каква поддръжка се оказва на Украйна, която не е член на НАТО, а високо скъп партньор на НАТО. Има разлики - не се пробвам да укривам това. Но това е нещо доста друго от уговорката за отбрана и отбрана на всички съдружници. Така че, когато приказваме за силите за реагиране на НАТО, бойните групи на НАТО, засиленото въздушно и морско присъствие в непрекъснатите военноморски сили, това е за отбрана на територията на НАТО.

Що се отнася до това каква поддръжка би трябвало да предоставим на сътрудник, Украйна, да, има някои разлики. Някои не са подготвени да дават, да вземем за пример, смъртоносна помощ или военно съоръжение. НАТО предоставя изграждане на потенциал, като им оказва помощ да модернизират своите институции за сигурност, да споделя информация и така нататък Някои отделни съдружници, изключително Съединените щати, Канада, Обединеното кралство, също дават на Украйна отбранителни оръжейни системи и по този начин нататък. Но мисля, че е значимо да се разграничат тези две задания. Подкрепа за Украйна, да, значима е. Ангажиментът да пазиме съдружниците, това е нашата съществена задача и е безспорен ангажимент от всички съдружници.

Вярно е, не планираме да разполагаме бойни войски на НАТО в Украйна.

Нашата съществена задача е да защитим тридесетте съдружници, един милиард души, територия в Северна Америка и Европа. Това е нашата съществена задача и ние демонстрираме още един път нашата ангажираност и нашата подготвеност и имаме качества да пазиме и възпираме всяка офанзива против съдружниците от НАТО. Така че съм безусловно сигурен, че президентът Путин и Русия ще одобряват НАТО доста съществено, когато става въпрос за способността ни да пазиме всички съдружници.

Що се отнася до Украйна, аз съм безусловно сигурен, че Русия схваща, че ще би трябвало да заплати висока цена.

Така че в случай че... ако Русия желае по-малко НАТО по границите си, в действителност реализира тъкмо противоположното. И в случай че още веднъж употребяват мощ против Украйна, ще получи още повече НАТО по границите си. Така че, несъмнено, това е цена за Русия - което значи, че има последици, в случай че нарушат интернационалното право, в случай че атакуван друга страна, но последствията са разнообразни, в случай че атакуван сътрудник - Украйна - отколкото в случай че нахлуят в съдружник от НАТО. И мисля, че е важно да се схванат тези различия и какви са главните отговорности на НАТО.

В един непредсказуем, неустойчив, по-опасен свят е още по-важно да сме дружно, да се пазиме един различен. Нуждаем се от мощни интернационалните институции, като НАТО, във време на неустановеност.

Мисля, че сме показали това по време на Студената война, несъмнено. Ние демонстрирахме това, когато НАТО оказа помощ за преустановяване на бруталните войни на Балканите през 90-те години на предишния век. Мисля, че демонстрирахме, че когато съдружниците от НАТО влязоха - помогнаха на Съединените щати в Афганистан след 11 септември. И мисля, че демонстрираме това в този момент, до момента в който приказваме за нападателните дейности на Русия против Украйна и нуждата от даване на 100 % гаранции за сигурност за всички съдружници в НАТО.

Така че НАТО е най-успешният алианс в историята, тъй като успяхме да бъдем обединени и успяхме да се променим, когато светът се трансформира, и тъкмо това вършим в този момент.

Но още веднъж, ние не задействаме член 5 в отговор на офанзива против страна отвън НАТО. Но това, което вършим, е, че оказваме помощ и с тяхната кибер отбрана. А съдружниците от НАТО дават забележителна поддръжка на Украйна както за подсилване на тяхната кибер отбрана, за шерване на информация, по този начин и за шерване на най-хубави практики. И преди малко подписахме съглашение, в което в действителност сътворяваме рамка за повече поддръжка, като им оказваме помощ с тяхната кибер отбрана.

По-общо посланието е, взехме решение, че атака в киберпространството може да задейства член 5 и сме подготвени да отговорим. Но това може да бъде в киберпространството, само че може да бъде и в различен домейн. Това взема решение НАТО, според от типа на офанзивата против НАТО.

Срещата на върха в Мадрид ще бъде доста значима среща по доста аргументи, само че не на последно място, защото ще договорим нова стратегическа идея за НАТО. Последният път, когато направихме това в действителност бе преди 10 години. И светът се промени толкоз доста, тъй че трябва да актуализираме стратегическото мислене и стратегическата концепция на НАТО. Тази идея ще обхване доста въпроси.

Най-важният урок е какъв брой е важно Северна Америка и Европа да стоят дружно, тъй като когато сме изправени пред нови закани и нови провокации, една по-настоятелна и агресивна Русия, киберпространството, тероризма, само че също и несъмнено, последствията за сигурността от възхода на Китай, още по-важно е, че имаме Северна Америка и Европа дружно, защото докато сме дружно, ние представляваме 50 % от международната икономическа мощност и 50 % от международната военна мощност. Така че, когато сме дружно, можем да се оправим с всяко предизвикателство, с всяка опасност.

И мисля, че това също е значимо за Съединени американски щати, тъй като е добре за Съединените щати да имат двадесет и девет приятели и съдружници. Понякога те са загрижени за Китай. Разбира се, Китай е гоялм, Съединените щати са огромни, само че не толкоз огромни спрямо Китай. Но в случай че добавите всички съдружници в НАТО, тогава сме в действителност огромни и мощни дружно. Така че мисля, че най-важният урок е НАТО и Европа дружно.

НАТО в никакъв случай не е и в никакъв случай няма да принуди никоя страна да влезе в алианса. Нашата врата е отворена, само че ние в никакъв случай няма да накараме никого да влезе принудително. Така че разширяването на НАТО, което се реализира в продължение на доста десетилетия, е резултат от демократични решения на хората - от народите в свободните народи. Така че съставлява волята на хората във всички тези народи, които са решили да се причислят към нашия съюз.

Такъв беше казусът, когато НАТО беше учредена през 1949 година и това беше казусът за всяка страна, от Испания през Полша до Унгария до балтийските страни, а в последно време и за Северна Македония и Черна гора и доста, доста други.

Така че е толкова очевидно, че тези, които се пробват по някакъв метод да опишат друга история, те знаят, че не споделят истината, факт е, че страните са станали членове на НАТО посредством свободни, самостоятелни решения.

Мисля, че две международни войни и Студената война ни научиха, че мирът и стабилността в Европа са положителни освен за Европа, само че и за Съединените щати. 

Мирът, сигурността са основата за разцвет. НАТО е основата за мир и непоклатимост в нашата част на света.

И също по този начин, както загатнах, когато става дума за Китай, несъмнено, Китай скоро ще има по-голяма стопанска система от Съединените щати, най-голямата - тъй че Китай ще има най-голямата стопанска система в света. Те към този момент имат най-големия бюджет за защита. Те са водещи в доста технологии, като елементи от изкуствен интелект, елементи от квантовите калкулации и ще имат най-големия флот в света.

Така че спрямо Китай е огромно преимущество за Съединените щати да имат нещо, което Китай и никоя друга огромна мощ няма и това са доста другари и съдружници. Хубаво е да имаш другари. Хубаво е да има съдружници. И тъкмо това имат Съединените щати в НАТО и по тази причина НАТО е значимо за хората в Съединените щати.

НАТО почита решенията на суверенни, самостоятелни народи, ние ги почитаме, в случай че аплайват за участие, само че също така уважаваме, в случай че решат да не кандидатстват и затова почитаме решението, което Финландия и Швеция взеха до момента да не аплайват за участие. Ние работим в тясно съдействие с тях. Финландия и Швеция са нашите най-близки сътрудници. Ние упражняваме дружно. Ние действаме дружно. Подобрихме това, което назоваваме оперативна съгласуемост на силите, с цел да можем да действаме дружно, макар че Финландия и Швеция не са членки на НАТО.

Наскоро приказвах с финландския президент, приказвах с шведския министър председател и те предадоха доста ясно това обръщение, че не аплайват за участие, само че за тях е безусловно недопустимо това, което Русия в този момент изисква, НАТО да затвори вратата вечно за всеки евентуален член, тъй като тогава Финландия и Швеция биха изгубили свободата на по-късен стадий да изберат участие в НАТО, в случай че желаят. Така че става дума за суверенното право на всяка нация да избере своя път.

И още веднъж - ние следваме дипломатически път с Украйна и с Русия, ние просто предадохме нашите писмени оферти. Причината, заради която споделям това, е, че няма да злоупотребявам. Просто ви споделям, че сме готови както за сюжет, при който Русия нахлуе, по този начин и за сюжет, при който те в действителност вземат решение да седнат и да се включат добросъвестно в договаряния с НАТО и съдружниците от НАТО.

За Русия и Китай - всички ние, които имаме вяра в върховенството на закона, в демокрацията, в свободата на словото, трябва да стоим дружно и това прави НАТО още по-важно, във време, в което виждаме по какъв начин властническите режими се ускоряват, даже по-важно да застанем дружно като НАТО, както във връзка с възпирането и защитата, само че и във връзка с нашите дипломатически старания да намерим политически решения и да се ангажираме в разговор с Русия в този момент по отношение на Украйна и с Китай по контрола на въоръженията и доста други въпроси.

Така че НАТО е подготвен за разговор, изключително в светлината на провокациите, които Китай и Русия слагат пред основания на правила ред.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР